Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi tájékozatónkat ITT találja.
Menü

Megtanítunk a mobilok nyelvén!

Veled is előfordult már, hogy egy kommunikációs eszközökről szóló hírben belefutottál olyan szavakba, melyek egyszerűen semmit sem mondtak a számodra? Ha a B20, az LTE vagy a 3GPP kódok láttán csak a szemöldöködet ráncolod, akkor éppen itt az ideje, hogy végre te is megtanulj a mobilok nyelvén és tényleg megtudj mindent az adatátvitelről és a kommunikációról, mikor tájékozódsz vele kapcsolatban.

Kezdjünk mindent az elején!

A mobiltelefonos kommunikáció során különböző protokollok és szabványok léteznek, melyek eltérő technológiákat alkalmaznak. Mikor elküldesz egy SMS-t, csatlakozol a világhálóra a mobilodon keresztül vagy lejátszol egy videót, akkor azt ezek a protokollok teszik lehetővé. Mint ahogy minden, ezek is folyamatosan fejlődnek, így már negyedik generációs verziók is léteznek.

Lássuk, miről is van szó!

A 3GPP egy szabványosító szervezet!

3GPP logó

A 3GPP egy úgynevezett szabványosító szervezet, melynek magyar neve Generációs Együttműködési Projekt. 1998 decemberében alakult eredetileg, a 3G mobilkommunikációs rendszer műszaki előírásainak kidolgozása volt vele a cél, de a mai napig aktívan működik. Szóval ha új fejlesztéseket látsz a kommunikációs eszközök körében, az jó eséllyel a 3GPP kezei között is átment.

Mi is az a 2G?

Ahogy a neve is mutatja, ez egy második generációs protokoll. Esetében olyan kiegészítő szolgáltatások nyújtására képesek, mint például az adatátvitel, a fax vagy az SMS szolgáltatás.

Mit jelent a 3G és a 4G?

Ezek a harmadik és negyedik generációs protokollok egymásra épülnek. A 3G nagy újítása volt, hogy a nem hangalapú alkalmazásokat is kiszolgálják és támogatja a nagy felbontású videólejátszás, videókonferenciák vagy a teljes sávszélességű internet elérést.

A 4G technológia egy átfogó IP-infrastruktúra, amelyet nagy adatátviteli sebesség, valamint jelentős kapacitású és a nyílt internetes szabványok használata jellemez. Támogatja az internet és a TV nagyfokú mobilitását, valamint a nagy mértékű mobil adatsebességet is.

Rendben, de akkor mégis mi az a B20?

A B20 egy frekvenciasáv, amely az Európára jellemző 800 Mhz-es sáv egyik kódja, amit a 4G technológiánál használnak. A lényege, hogy ha olyan okostelefont vásárolsz, melyben nincs B20 támogatás, akkor egy rosszabb lefedettségű helyen nem tudod igénybe venni a 4G-t és jelentősen lassabb lesz a mobilneted.

LTE

Az LTE jelentése Long Term Evolution, vagyis hosszú távú fejlődés. Egy olyan vezeték nélküli adatátviteli szabványról van szó, amely szintén a 3GPP szervezet alá tartozik. Lényege, hogy míg a korábban Magyarországon elterjedt HSDPA hálózat 28 Mbit/s sebességet támogat, addig az LTE 326 Mbit átvételére képes másodpercenként, és teszi mindezt 20 MHz széles frekvencián. Hazánkban 2011-ben kezdték el tesztelni a szolgáltatók, 2014-re pedig már széles körben elérhető volt.

LTE Advanced logó

Az LTE Advanced egy technológia!

Az LTE Advanced egy, az LTE technológia továbbfejlesztéseként létrehozott következő generációs mobiltechnológia, mely szintén a 3GPP szabványosító szervezet alatt fut. Amint arról már szó volt, az LTE hálózatok sok téren fejlettebbek, át az LTE Adanced adatátviteli sebessége a korábbi verzió akár tízszerese is lehet. Emellett az eszközök adattornyokkal való kommunikációja is problémamentesebb és a lefedettségi kör is szélesebb, ráadásul képes nagyobb mennyiségű adatot kezelni szűkebb frekvenciatartományban.

Miért fontos ezeket nekem tudni?

Bár laikusok számára nem mondanak sokat a különböző kódok, okostelefon használóként a mindennapi életedhez tartoznak. Ezeknek a technológiáknak a segítségével tudsz megnézni egy videót utazás közben, elolvasni egy cikket a buszmegállóban ácsorogva vagy lebonyolítani egy fontos videó konferenciát a munkahelyeden. Így pedig most már azt is tudod, mi az oka annak, ha akadozik a letöltés vagy lassabban tölt be a közösségi oldal, valamint azzal is tisztában vagy, miért kell odafigyelni egy telefon vásárlásakor arra, hogy rendelkezzen B20-as támogatással.

Remélem ezek után sikerül egy kicsit tisztábban látnod. Ha hasznosnak találtad a cikket, kérlek nyomj egy Tetsziket.

További érdekes mobilos cikkeinket itt olvashatod.

Tartalomhoz tartozó címkék: okostelefonok