Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. Adatvédelmi tájékozatónkat ITT találja.
Menü

A mobiltelefonok evolúciója

A mobiltelefonok teljes mértékben a hétköznapi élet részévé váltak. Szinte észre sem vettük, beköltöztek a mindennapokba, már csak nagyon ritkán találkozunk olyan személlyel, akinek ne lapulna a zsebében – ha nem is egy okos készülék de – legalább a gombos változat.

Míg édesanyáink és nagyanyáink a faluban a drótot követték, ha telefonálni szerettek volna, hogy megtalálják azt a házat, ahová be van kötve a telefon, addig mi már csak kivesszük a telefonunkat a zsebből, és felhívjuk azt a személyt, akivel éppen beszélgetni szeretnénk.

Igen, beszélgetni, hiszen a telefon lassan elveszti eredeti funkcióját, már nem a fontos információ továbbadása válik elsődlegessé a telefonnal, hanem egyszerűen szórakozásként, időtöltésként is a mobiltelefonunkat babráljuk.

Sőt, személyes találkozók helyett különféle csevegésekbe merülünk bele. Míg a vonalas telefonnal, helyhez kötötten egy családot hívtunk, addig a mobiltelefonok már személyesedtek, az okostelefon pedig azt is megmutatja másoknak, hogy hol tartózkodunk. Mindez pár év alatt következett be. Láthatjuk, hogy a mobiltelefonok megjelenésével világunk is óriásit fordult és változott, a kapcsolatok teljes mértékben más irányt vettek, felgyorsultak, kissé talán személytelenedtek – vagy inkább nyitottabbá váltunk az okostelefonok elterjedésével?

Hiszen talán sokkal több midnenkivel beszélgetünk az okos készüléken keresztül, mint a buta mobiltelefonokkal. Számos érv és ellenérv szól a mobiltelefonok, illetve az okostelefonok mellett és ellen. Sokan tiltakoznak ellene, ugyanakkor a termék elterjedését már nem lehet megállítani, és ha jobban belegondolunk, nem is nagyon akarjuk.

Nem olyan rossz az okos mobiltelefon, csupán okosabbnak kell maradni tőle! Az okostelefonok egyszerűen jók és hasznosak, csak tudni kell használni, nyitottan kell fogadni az újdonságokat, és nem szabad függővé válni.

Ha ésszel használjuk az okost, akkor okosabbak maradhatunk tőle és inkább mi használjuk ki, minthogy ő használja el a mi szabadidőnket! Ha példaként az egyszerű mobiltelefonok funkcióit vesszük, akkor is pozitív az okostelefon: nem telik be a memória, nem kell állandóan üzeneteket törölni, könnyebb és gyorsabb az írás, a telefonkönyv sokkal több információt tárol egy-egy ismerősünkről. Az internethasználat is ezen telefonok pozitívuma, hiszen rengetegen vannak azok, akiknek egyszerűen munkájukból kifolyólag szükséges, hogy folyamatosan elérhetőek legyenek e-mailen és a különféle csevegésre alkalmas oldalakon.

Ezt a problémát is megoldják az okos mobiltelefonok. Nem beszélve arról, hogy a külföldi tartózkodások alkalmával nem kell százezreket kifizetni a telefonszámlára, ha kapcsolatban szeretnénk maradni ismerőseinkkel, hiszen a Skype, Viber és a számtalan más csatorna segít az ingyenes telefonbeszélgetéseket lebonyolítani.

Az okos mobiltelefonok egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben személyre szabhatóak, hiszen a különféle táblázatok, naptárak, értesítők sokkal esztétikusabbak és sokkal több információt rejthetünk el bennük, mint a régi „butában”. A másik óriási lehetőség a térképek és a szótárak, GPS-funkciók használata.

Sorolhatnánk az ellenérveket is, de bárhonnan nézzük, az okostelefon nem az ördög találmánya.

Tartalomhoz tartozó címkék: okostelefonok mobiltelefonok